lördag 19 januari 2013

Fiskgratäng

För mig var en fiskgratäng en bechamelsås, potatismos och kokt torsk, ibland lite pimpad med räkor.
Men med lite hjälp ifrån Per Morbergs kokbok "Morberg lagar husmanskost" så blev det ett resultat som man inte skojar bort i första taget.

Vitpeppar och fiskgratäng is the shit.
Till denna fiskgratäng som räcker till 4-6 personer behöver man.

  • 500-600 gram vit fisk, jag använde torsk.
  • 500 gram oskalade räkor, gärna färska.
  • Salt och peppar.
  • Dill och citron, till garneringen.
  • 50-70 gram champinjoner.
  • 1 schalottenlök.
  • 4-5 stjälkar av persilja.
  • Smör.
  • 5 dl fiskbuljong.
  • ca 2 dl torrt vitt vin.
  • 3 dl vispgrädde + en stor klick grädde.
  • 1 msk vetemjöl.
  • 10-12 medelstora mjöliga potatisar (ca 1 kg).
  • 3 äggulor.
  • 3 msk rapsolja.
  • Muskotnöt
Dra igång stereon, vässa kniven och häll upp ett stort glas kallt vatten.
  1. Skiva champinjonerna och skala och hacka schalottenlöken.
  2. Grovhacka persiljestjälkarna.
  3. Fräs allt i en kastrull med lite smör så att det blir glansigt.
  4. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, koka ner till en tredjedel återstår.
  5. Skala och koka potatisen till pommes duchessen.
  6. Tillsätt grädde i såsen och låt den koka ihop ordentligt.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Sila av champinjonerna och löken.
  9. Rör ihop lite smör och mjöl till en toppredning.
  10. Koka ihop till en stuvnings konsistens.
  11. Kanske behöver man smaka av stuvningen igen med salt och peppar.
  12. Pressa potatisen och tillsätt äggulorna, smöret och oljan, vispa till ett slätt mos, smaka av med salt peppar och muskotnöt.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Skala räkorna.
  15. Smörj en ugnsfast form och spritsa potatismoset längs kanterna.
  16. Skär fisken i portionsbitar.
  17. Lägg fisken i formen och salta och peppra.
  18. På med räkorna över fisken.
  19. Rör ner den vispade grädden i stuvningen och häll över densamma över fisken och räkorna.
  20. Ställ in i mitten på ugnen i ca 20 minuter.
  21. Garnera med citronen och dillen (högst frivilligt)
Poppa på och låt dig väl smakas av denna smakrika gratäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar