Jag googlade lite på förslag till fyllning, gradantal mm. Det finns hur många recept som helst, så jag valde att fylla kalkonen med sådant jag tycker om.
Inköpslistan såg ut såhär.....
Väntar på att ligga på grillen ett par timma |
- 1 kalkon på ca 5 kilo.
- 1 paket bacon.
- 1 kartong örtmix provencal.
- 1 citron.
- Flingsalt och peppar.
- Persilja.
- 1 äpple.
- Grillkrydda.
- Färska örter, jag valde timjan och rosmarin.
Kalkonen var fryst när jag köpte den, på påsen den låg i, stod det att den skulle tina i kylen 2-3 dagar, så det får man ha med i planeringen.
- Börja med att torka kalkonen riktigt torr.
- Knöla in bacon, alla kryddorna, äppelklyftor, lite salt och peppar i fågeln, avsluta med en halv citron i "hålet".
- Torka kalkonen en gång till, rubba in flingsalt, peppar och grillkrydda.
- Starta grillen, förbered för indirekt grillning.
- Lägg en folieform i mitten på grillen, fyll den med en halv liter vatten, jag pressade i en citron i vattnet, i vissa recept på nätet föreslog dom att hälla i några dl vitt vin i folieformen, det hade inte jag, men det måste testas.
- Nu är det dax att lägga på kalkonen.
- Ös över lite smör var 20 minut, men ha locket på resten av tiden.
- Låt kalkonen komma upp till 78 - 80 grader, ta av den ifrån grillen och vira in den i folie, låt den vila i cirka en halvtimme innan servering.
- Pressad potatis och en god brunsås funkar kanon till kalkon.
Rubbad och klar |
Räkna med en halvtimmes grilltid per kilo. |
Klar. Vintips ifrån en läsare Dryckestips: Kalkon är ju ett ganska lätt kött vilket indikerar att ett lätt vin skulle passa. Å andra sidan är det grillat, vilket vanligen kräver lite kraftigare vin. De provencalska kryddorna för tankarna till Provence i Frankrike men därifrån finns det inte så jättemycket bra viner på Systembolaget, förutom roséviner förstås. Granndistriktet Languedoc-Roussillon erbjuder dock en hel del riktigt bra och prisvärda viner som passar bra till denna rätt. En gammal favorit från området är Château la Bastide (Beställningssortimentet nr 75563, 96 kr) som har Grenache som viktigaste druva. Ett annat alternativ kan vara att gå norr ut till Rhonedalen. Därifrån kommer exempelvis Valréas som är ett Côtes-du-Rhône-Villages (nr 12815, 99 kr) från den mycket duktiga producenten Chapoutier. Även detta vin har Grenache som huvuddruva. //Thomas Thomas driver även Svahn Cru, en firma som importerar exklusiva viner till Sverige. Om du är intresserad av att veta mer om deras viner så besök www.svahncru.se eller Svahn Cru på facebook http://www.facebook.com/group.php?gid=230392201497 |
Kewlt!
SvaraRadera