tisdag 6 september 2011

Kolgrillad Pizza på surdegsbotten

Det här med att göra egen pizza botten har länge vart ett mysterium för mig.Hur gör man den så tunn som pizzoriorna lyckas med?
När Leila Lindholm bakade pizza på tv, så fick hon den sådär tunn och krispig, så det va bara att härma.

Förberedelsetiden med jäsning och gräddning får man räkna med minst 2 timmar och 15 minuter.

Till fem pizzor i bra format behöver man....
Kanske inte den bästa bilden, men kanske
en av dom goaste pizzorna!
  • 12 gram färsk jäst.
  • 3 dl vetemjöl special.
  • 3 dl kallt vatten.
  • 2 msk olivolja.
  • 1 dl surdeg av vete.
  • 1 msk salt.
  • 1 tsk socker.
  • 3 dl durumvete.
  • 1 st gräddost.
  • 2 påsar riven mozzarella.
  • Det man gillar att ha på sin pizza (Champinjoner, skinka, ananas)
Fram med bakmaskinen, nu ska här blandas.
  1. Smula jästen fint.
  2. Häll över det kalla vattnet.
  3. Rör ner surdegen, sockret, olivoljan och saltet.
  4. I med durumvetet och vetemjölet lite i taget (jag har inte brytt mig om durumvetet, utan kört med ensbart vetemjöl special) kör maskinen i ca 10 minuter till degen har blivit elastisk.
  5. Strö över vetemjöl och låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar till dubbel storlek.
  6. Riv gräddosten och blanda den med mozzarellan.
  7. När degen jäst klart, dela degen i 5 bullar, knåda inte, då får man inga luftbubblor i degkanten.
  8. Lägg bullarna på en bricka, på med gladpack och in i kylen en stund (det går fint att förbereda dagen innan och låta plåten ligga i kylen över natten)
  9. På med ugnen på ca 250 grader, eller starta grillen.
  10. Nu är det bara att kavla ut bullarna till lövtunna pizzabottnar.
  11. På med LITE tomatsås och ös på med ost, champinjoner eller vad man gillar.
  12. Har man en pizzasten, går det fint att grilla pizzan, det tar 12-14 minuter tills den är klar.
Naturligtvis så dricker man ju vatten eller öl när man gör pizza.

Lycka till med detta recept på svensk husmanskost.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar