lördag 26 november 2011

Rundstycken (frallor) på surdeg

Här kommer ett enkelt recept på rundstycken baserat på surdeg.
Det enda som behövs till detta baket är lite tid, och lite andra grejer.

Till dessa fina frallor använde jag följande.......
Mumma med ost och smör och ett kallt glas mjölk.
  • 30 gram jäst.
  • 8 dl ljummet vatten.
  • 3-4 msk sirap.
  • 3-4 msk honung.
  • 1/2 påse brödkryddor.
  • 6 dl surdeg av vete.
  • 2.5 msk salt.
  • 20 dl vetemjöl special.
Jag jäste brödet i två omgångar, första gången 2 timmar, andra omgången 1.5 timmar.

Såhär gjorde jag.....
  1. Börja med att hälla upp 8 dl ljummet vatten i degskålen.
  2. I med all surdeg.
  3. Smula sönder jästen och starta maskinen på låg hastighet.
  4. Honungen, sirapen och saltet hälls med fördel ner i degbunken nu, låt maskinen gå.
  5. Brödkryddorna gör nu sitt intåg, och maskinen den bara går.
  6. I med mjölet, jag börjar med ca 10 dl, låt maskinen gå tills degen blir slät, den är fortfarande väldigt lös.
  7. Ta i 5 dl till, sen är det lagom med 1 dl i taget tills degen släpper ifrån kanterna.
  8. Kör sedan maskinen i ca 15 minuter på strax under medelhastighet, det kan hända att man får skicka i lite mer mjöl efter hand.
  9. Häll över degen i en större jässkål, och låt den jäsa under bakduk i ca 2 timmar, lite mer gör absolut ingenting.
  10. Friska surdegen.
  11. När timmarna gått är det bara att förbereda tre plåtar med bakplåtspapper.
  12. I med näven i degbunken och ta upp ca 90 gram deg, knåda inte och håll på, låt degen vara. Jag väger mina bullar på en våg.
  13. När all deg är slut är det bara att jäsa ytterligare någon timme eller så.
  14. Sätt på ugnen på ca 201 grader.
  15. Grädda rundstycken tills dom har fått den färgen du vill ha.
Nu är det bara att sätta sig ner och ta ett rundstycke och njut med smör, ost och ett kallt glas mjölk.

Lycka till.

//Jörgen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar