Inte mycket jobb, men mycket väntan. Men det är det värt. |
Till 15 st kanon goda Tekakor behöver man följande ingredienser.
- 1 dl surdeg av vete.
- 9 dl vetemjöl special.
- 5 dl mjölk.
- 3 dl havregryn.
- 1/2 dl matolja.
- 1 tsk salt.
- 1 msk honung.
- 1 ägg.
- 4 timmar.
Såhär attackerar man ingredienserna.
- Koka upp mjölken.
- Häll i havregrynen och rör om.
- Nu ska röran svalna till ca 37 grader, det tar lite tid, men rör runt så går det betydligt fortare.
- Blanda ihop resten av ingredienserna, utom ägget, i en bunke.
- Häll över den 37 gradiga smeten och kör ihop degen förhand eller i en bakmaskin, ca 5 minuter blir utmärkt.
- Lägg ett lager plastfolie över skålen, ställ på ett dragfritt ställe. Låt nu degen jäsa i ca 2 timmar.
- När jäsningen är klar, dela upp degen i 95-100 gram tunga bitar.
- Kavla ut dom i önskad form, ca 5 mm tjocka blir kanon.
- Nagga och låt jäsa i ca 1 timme till under bakduk.
- Efter ca 30 minuter är det läge att dra igång ugnen på ca 250 grader.
- Pensla bröden med det vispade ägget och grädda i ca 10 minuter.
- Låt svalna en stund på bakgaller och under en bakduk.
- På med smör och ost, ett kallt glas mjölk och njut.
Man kan byta ut surdegen mot 50 gram jäst, men det är inte lika fränt.
Lägg ner lite kärlek i baket, och varför inte poppa lite Kent?
Lycka till
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar