söndag 19 juni 2011

Hamburgare till 100 pers

I Torsdags så skulle jag stå för maten på en grillfest som företaget KSE höll i, hamburgare var beställt och det skulle komma runt 100 personer, alltså väldigt många burgare.
För att kunna grilla för så många personer så köpte jag in en Weber Ranch Kettle inför denna grill. Då ingen hade någon sådan grill inne fick jag beställa en sådan, den skulle dyka upp i början på veckan men dök upp dagen innan gig så premiärgrill och ureldning fick ske samma dag som grillfesten skulle hållas. Jag har aldrig grillat på en sådan stor grill innan så detta fick bli någon form av övningsgrill.
20 kg nymald nötfärs var beställd och kom lagom tills isen var levererad. Fram med en liten matvåg för att väga burgare, rullade en köttbulle som vägde 140g och hade denna som mall inför legotillverkning av hamburgarna.

Jag hade läst på en del om hamburgare, skulle man blanda i kryddor och diverse i färsen eller skulle man köra den naturell? Vad jag själv har kommit fram till är att blanda inte i något alls, jag har haft ett par hamburgerbataljer under våren där jag blandat i ägg och mjöl och annat och dessa hamburgare har alla misslyckats, enklast möjliga var helt enkelt bäst, nötfärs, färskmald nötfärs och bara detta funkar bäst, iallafall för mig.

Nu kommer vi till hur jag stekte hamburgarna. Jag penslade på lite rapsolja på burgarna när jag slängt dessa på grillen. Strödde på lite flingsalt och svartpeppar och en liten skugga lökpulver och lät hamburgaren ligga på någon minut innan jag vände och gjorde om proceduren med olja och kryddor. När hamburgaren började se lite färdig ut så penslade jag på lite av min egengjorda bbq-sås och eldade på det sista innan burgaren var klar.


Att stå och grilla på en såpass stor yta med så mycket glöd blev väldigt varmt, om inte annat kan jag se detta på mina underarmar som idag saknar hår. Till nästa gång jag gör hamburgare skall jag ha köpt mig ett rejält förkläde som tål lite värme plus ett par bättre grillhandskar som går längre upp på armarna, alltid lär man sig något.

Till hamburgarna serverade jag en potatissallad som vi har valt att kalla Jeffs potatissallad efter en vän till Jörgen. Denna kommer att komma upp som eget recept med fina bilder osv.

Det är färskpotatis, nästan färdigkokt, som man delar i lite mindre bitar om det behövs.
Fast först delar man körsbärstomater i halvor och skivar rödlök, i ganska stora skivor och blandar i en stoor skål. Man kan "mosa till" tomaterna lite grann så de blir lite mosiga.
Sedan blandar man i potatisen, sen häller man i matolja och vitvinsvinäger efter smak och saltar och pepprar som man vill....


Till detta fanns det feta-ost och de vanliga tillbehören som man behöver för att en hamburgare skall bli som man vill ha den.

Skivad tomat, färsk gurka och inlagd gurka, majonäs, jalapenos, sallad, senap ketchup och massvis med BBQ-sås varav en gjordes Extra stark med massvis med Blairs Death Sauce i.

Jag satt och kollade på ett matprogram ifrån usa och såg där en sås jag ville prova att göra.
En Habanero Sötpotatis-sås, denna blev riktigt kul, väldigt speciell smak, konstigt nog så smakade den lite citrus, denna kommer det att komma upp ett recept/blogginlägg om.

Så vad lärde jag mig av denna övning, en stor grill blir vansinnigt varm, så inför nästa gång så skall jag ha skaffat mig ett bra förkläde och ett par riktigt bra grillhandskar.
Det lyssnades på en hel del bra musik på grillfesten och har du missat Jävlar anamma så finner du dem här.

Så rock on och keep barbecuing!

1 kommentar:

  1. Du kan få låna mina larmkläder nästa gång du ska köra jättegrillen :)
    Dan

    SvaraRadera