söndag 22 april 2012

Världens godaste müsli

Idag får vi en ny gästbloggare, får jag för er presentera Ansi.

Här kommer recept på världens godaste müsli som jag egenhändigt knåpade ihop igår kväll. Grunden till den är tagen från en kokbok med LCHF-recept. Dock är den författarinnan lite mer generös med kolhydrater än den mest strikte, så jag har anpassat receptet lite och dragit ner på kolhydratsmängden. Fortfarande inte råstrikt LCHF, utan något slags mellanting mellan GI och LCHF. Eller så struntar man i det där och gör bara helt enkelt världens godaste müsli och äter den utan att tänka mer på det. Söt men inte för söt. Knaprig men inte torr. Perfekt helt enkelt.

Ingredienser:

Bovetepuffar, 250 gr
Solroskärnor, 2 dl
Pumpakärnor, 0,5 dl
Kokos riven, 2,5 dl
Kakao 2 tsk
Sirap (OBS! Agavesirap) 3 msk
Vaniljsocker 1 tsk
Sötmandel 1 dl
Hasselnötter 1 dl


Skölj bovetet och lägg det sedan i blöt tillsammans med solroskärnorna. Över dagen eller över natten.
Häll av vattnet och skölj igenom allt ett par gånger. Kör hälften av blandningen i mixer lite grann. Jag brukar göra det förhållandevis finmalt.
Blanda det med resten av fröblandningen.

Kör mandel och hasselnötter i mixer till den storlek du gillar. Jag brukar köra mixern rätt full men bara en kort stund, för då får man allt från nästan hela nätter till nästan finmalda delar. Blanda de hackade nötterna i fröblandningen ovan.

Tillsätt pumpakärnor, kokos och vaniljsocker. Blanda väl.

Häll över sirapen. Bäst blir det om du inte häller ner en tjock omgång direkt från måttet, utan ta på en höft och fördela jämnt över hela blandningen. Annars blir det klumpar med jättemycket sirap här och var. Blanda väl. Strö över kakaon och blanda igen.

Häll allt på en plåt med papper och ställ in ugnen på 200 grader, ca 30-35 minuter. Rör om ofta. Det är färdigt när det är torrt och finfördelat.

Jag brukar äta müslin till naturell yoghurt (ekologisk med runt 4 % fett, så den är lite tjockare).

Rekommenderas lite The Heavy till, företrädes vis "Short Change Hero". Rock on.  

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar