måndag 13 december 2010

Ansis Italienska köttbullar gjorda på älgfärs

Detta är något som Ansi fixat ihop och jag bara älskar det. Idag gjorde vi en version på denna fast istället för blandfärs så var det älgfärs.

Njut och ha det gott.

Ca 700 gr älgfärs
2 ägg
2 skivor vitt bröd, finhackade
skorpmjöl
vatten (nån msk eller två)
kryddor (svartpeppar, salt, vitpeppar, paprika och cayenne i detta fall)
smör el margarin
Passerad tomat 1 pkt ca 400 gr
buljong, ox eller kalv
matlagnings- eller mellangrädde
riven ost
vitt vin
timjan
persilja

Till denna delikata kötträtt passar pasta finfint


Rör ihop köttfärs, ägg, bröd, vatten, skorpmjöl, ca 1 dl riven ost och kryddor. Blanda brödet med lite mjölk eller lite grädde och låt stå tills det ser ut som en liten deg. Färsen ska kännas som en deg när den är klar, ganska fast. Rulla till köttbullar, lite större än de du annars skulle steka upp, typ golfbollstorlek.
Stek dem i smör eller margarin så de får yta och håller ihop (men ska inte vara genomstekta) innan du tillsätter passerad tomat. Tilllsätt vitt vin, ca 1 dl (funkar finfint med matlagningsvin) och buljong, ca 3 msk. Låt koka ihop ca 10-15 minuter på ganska god värme. Krydda efter behov med samma kryddor du använt i köttbullarna. Vill du ha mer sås, är det bara att komplettera med ytterligare tomat och vin.
Ta upp och kolla en av köttbullarna så de är klara, annars låter du koka en stund till och när de ser ut att vara klara, är det lagom att starta på pastakokandet.
Tillsätt mellangrädde, ca 1 dl, låt koka upp ytterligare ca 5-10 minuter (medan pastan blir klar). Mot slutet strör du över ytterligare ca 1-1,5 dl riven ost över köttbullar och sås. Eventuellt också lite timjan. Har du färsk persilja är det också najs att strö över innan servering, men onödigt att köpa bara för den sakens skull.
För den som gillar det är det också smaskens att riva lite parmesan över precis när du ska äta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar