söndag 16 januari 2011

Supergoda semlor

Semlornas tid, det är ju nu. Att kunna imponera gäster med hembakta semlor ger ju pluspoäng i alla lägen.



















I detta recept blir det ungefär 15 st goda bullar.


Så här gör du:

50 gr jäst
100 gr smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
ca 1 liter vetemjöl

ägg till pensling

Smula jästen i en bra bunke. Smält smör i en kastrull och häll över mjölken, när detta är fingervarmt häller vi det över jästen. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt socker, salt och ägg. Blanda i hjorthornssaltet och det mesta av mjölet. Blanda tills degen känns smidig och blank. Låt jäsa i 30 minuter.
30 minuter senare: Ta upp degen på bakbordet och kåda den med resten av mjölet. Forma bullar (ca 60gr)
Lägg dessa bullar på en plåt och låt jäsa i 30-40 min. Nu kan det vara dags att sätta på ugnen på 250 gr.
När de jäst klart ska de först penslas med ägg och sedan gräddas gyllenbruna i 10-12 min. Låt svalna.
Sedan är det bara att fylla dessa godsaker med det man vill, mandelmassa och grädde eller kanske lite vaniljkräm och grädde.
Bullarna är också såklart väldigt goda att äta precis som de är.

1 kommentar: