torsdag 6 januari 2011

Frukostbröd på surdeg

Sött matbröd är inte vanligt i andra länder. Turister brukar förvånat undra om detta är matbröd eller kaffebröd. Sedan får de smaka på en smörgås med prickig korv, och då är de fast! Naturligtvis är det bakat på surdeg.


Förberedelserna tar ca 20 minuter, jästiden + ugnstiden hamnar på ca 4 timmar och 45 minuter .
Så det är inte världens snabbaste bröd, men gott och med mycket kärlek i.


Det som behövs för baket är......
Hur gött som helst
  • 30 gram jäst.
  • 8 dl ljummet vatten.
  • 2.5 msk salt.
  • 6 dl surdeg av vete.
  • 2 msk ljus sirap.
  • 20 - 22 dl vetemjöl special.
  • 2 msk flytande honung.
  • 1 påse brödkryddor.
Bara att börja baka......
  1. Ta fram surdegen ur kylen och mät upp ca 6 dl, låt gärna surdegen stå framme en liten stund innan baket.
  2. Smula ner gästen i degbunken.
  3. I med det ljumna vattnet.
  4. Saltet, surdegen, sirapen, honungen och kryddorna ska även ner i bunken.
  5. Kör sakta tills jästen har lösts upp.
  6. I med 1 liter vetemjöl special, även nu får maskinen gå långsamt, annars har man mjöl i hela köket.
  7. När det har blivit en slät smet är det bara att hälla ytterligare 1 liter vetemjöl special.
  8. Kör maskinen i ca 15 minuter på först långsam hastighet, sen går det fint att öka farten lite.
  9. Det kanske behövs lite mer mjöl, mata i någon halv dl i taget tills degen blir smidig och släpper ifrån bunken.
  10. Nu är det dags för jäsning under en bakduk, här får man räkna med ca 2 timmar, eller tills degen har fördubblat sig i storlek (Min bunke på KitchenAid är för liten för jäsningen, så jag häller över degen i en större bunke direkt).
  11. När degen har fördubblat sig, är det dax att köra lite knådning för hand, dela degen i två delar och forma dom till limpor.
  12. Ytterligare ca två timmars jäsning under bakduk är det som gäller nu, limporna ska återigen fördubbla sin storlek.
  13. När det är ca en halvtimme kvar av jästiden är det läge att starta ugnen, en bra temperatur till att börja med är 250 grader (Ha gärna en långpanna i botten av ugnen).
  14. Snitta varje limpa med tre snabba snitt med den absolut vassaste kniven i lådan.
  15. In med brödet i mitten av ugnen, häll samtidigt in en dl vatten i långpannan som står längst ner i ugnen, detta för att få en tjock go kant på brödet.
  16. Sänk värmen till ca 220 grader och vänta ca 46 minuter, brödet ska få en fin färg.
  17. När brödet är brunt och fint, lägg det på ett galler och låt det svalna.
  18. Glöm inte att ¨friska¨surdegen.
Nu är du värd en go, söt macka med lite Roberts Medwurst och kall mjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar