söndag 1 maj 2011

Kolgrillad kotlettrad

Vad grillar man till 14 vuxna gäster?
Kycklingar kanske? Det blir ca 7 st, jag har för liten grill.
Ryggbiff då? För liten plånbok.
Lax funkar kanon, men har bjudit på det innan, så det gick också bort.
Så ner till den lokala slaktaren för att titta på vad som fanns, där låg en kotlettrad på ca 4 kg, lite stor så det blev till att dela.

Förberedelsetiden på kryddningen är ca 15 minuter, grilltiden blev nästan 1,5 timmar.

Det som behövs är.....

Precis brynt den, nu väntar ca 1,5 timmar i totalt mörker.

  • 250 gram kotlettrad per gubbe.
  • Salt.
  • Flingsalt.
  • Färsk rosmarin.
  • Svart och vitpeppar.
  • Cayenne och paprikapulver.
  • Grillkrydda. 


Jag gjorde såhär denna gången.....

  1. Torka av köttet med ett papper.
  2. Rubba in med vanligt salt.
  3. På med svart och vitpeppar, viktigt att gnussa.
  4. Grillkrydda på.
  5. Förstärk med cayenne och paprikapulver, gnussa.
  6. Vänd köttbiten och börja om från början.
  7. Nu är det dax att lägga hela härligheten i en plastpåse, jag la hela köttbiten med svålen neråt på ett par kvistar färsk rosmarin, in i kylen över natten eller iallafall några timmar.
  8. Nu ska här grillas, så tänd grillen i god tid, minst 2,5 timmar innan det är tänkt att äta.
  9. När bricketterna har fått sina gråa fina yta, baxa upp dom i ena hörnet av grillen.
  10. Lägg på köttet över glöden och grilla på så det blir en fin grillyta, vänd och gör samma trick på svålsidan, ett tips här är att ta bort rosmarinkvistarna en stund.
  11. Baxa bort köttet så långt ifrån glöden som möjligt, in med grilltermometern, på med rosmarinen på svålen, som jag föredrar att lägga uppåt.
  12. Klipp till ett par kvistar till och lägg dom mellan glöden och köttet (se bilden) det blir en svag röksmak av örten.
  13. På med en eller två nypor flingsalt.
  14. Locket på, och låt det vara på tills köttet har en temp av 77 grader.
  15. När gradantalet är uppnått av det en bra ide att låta köttet vila ca 20 minuter i folie.
  16. Skär upp köttet i ca centimeter tjocka skivor. 
Till kotlettraden serverade jag en potatissallad och en vanlig sallad med ruccola och meloner, samt två olika sorters kryddsmör.

Det gäller att inte ha brådis när man grillar större köttstycken, så att poppa lite go Therion är aldrig fel.

När det gäller själva vätskebalansen till långgrillning, tycker jag att det är viktigt att inte köra med för hög procent, så lite närpoducerad Carlsberg Hof funkar utmärkt.

LYCKA TILL

1 kommentar: