Vi skulle egentligen göra valnötsbröd men hade inga valnötter, vi hade däremot pecannötter så pecannötsbröd here we come.
Här är vad som går åt till 4 limpor av schysst storlek.
Bröd är mycket roligare nu när vi har den gamla Electrolux Assistenten.
50 g jäst för söta degar
10 dl vatten
2 msk olivolja
2 msk mörk sirap
3 tsk salt
200 gr pecannötter, grovhackade
8 dl grovt rågmjöl
4 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
Dela jästen i en bunke. Värm vatten till ca 37 grader och rör ut jästen i en del av det. Tillsätt resten av vattnet, olivoljan, sirap, salt och de grovhuggna nötterna. Tillsätt allt rågmjöl och rågsikt. Tillsätt det mesta av vetemjölet och rör till en smidig deg (mängden vetemjöl kan variera avsevärt - gå på konsistensen på degen snarare än exakta mått). Låt jäsa under duk ca 45 minuter.
Knåda degen, dela i 4 lika delar och rulla ihop varje del till en limpa. Låt jäsa två och två på bakplåt i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, sän till 200 när du sätter in första plåten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. De är klara när de låter ihåliga om du knackar på dem. Låt svalna på galler under duk.
Skall se ifall jag skall göra jordnötsbröd någon dag, eller min favoritnöt, cashewnöten, kanske smakar det hur bra som helst.
Detta brödet är iallafall ett av de godaste bröd jag ätit. Rock on
Peps funkar bra när du bakar....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar