Till denna förrätt behöver man ca 50 minuter från start till mål.
Räkna med ca 25 minuter till hackandet och rivandet och ca 25 minuter till stek och upplägg.
Till 4 rårakor behöver man.....
- 2 bakpotatisar.
- 1 tsk salt.
- Vitpeppar eller svartpeppar, helt efter smak.
- 50 gr smör.
- Rapsolja.
- 4 tsk löjrom.
- 2 dl gräddfil.
- 1 rödlök.
- Lite dill.
- 1 citron.
- Flingsalt
- Svartpeppar.
- Skala och riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet.
- Salta och peppra.
- Dra igång en tjockbottnad stekpanna, gärna en gjutjärnspanna, på högsta värme, när pannan är riktigt brutalvarm, sänk värmen ett par snäpp.
- I med en klick smör och några droppar rapsolja.
- Ta 1 st rågad msk potatisgojs och lägg den i stekpannan, platta ut den till en tunn pannkaka och stek tills den blir gyllenbrun, vänd och stek andra sidan.
- När du är nöjd med färgen, lägg rårakan på ett ugnsgaller.
- Stek dom andra tre på samma sätt.
- Hacka rödlöken fint.
- Pressa i lite citron och dra några drag med pepparkvarnen i löjrommen, vänd försiktigt så det inte blir löjromsmos.
- Sätt ugnen på grill.
- Värm rårakorna ordentligt.
- Forma löjromen till små ägg, och lägg ett ägg i mitten av rårakan.
- Gör samma sak med lite gräddfil.
- Ta en tsk rödlök och lägg på andra sidan löjrommen.
- Några drag med pepparkvarnen, lite pressad citron och några flingor flingsalt över rätten.
- Lite dill till garnering.
Det går bra att göra rårakorna långt innan serveringen.
Vill man piffa till det går det kanon att blanda i lite pepparrot i gräddfilen, kanske citronen får offra lite av sitt skal med rivjärnet?
Det passar lysande att servera med en kall öl och en kryddig nubbe.
När jag kockade ihop rätten körde jag Suede - The Best Of på stereon, ett bortglömt band som gjort många bra poplåtar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar