fredag 14 januari 2011

Kolgrillad ryggbiff provencal med kryddsmör

Den helt fantastiska nötbiten ryggbiff, är ett mycket gott alternativ till oxfile'n. Jag anser att den är helt klart mer prisvärd i en jämförelse.
Till detta recept går det åt lite färska kryddor, och lite frysta. Ett fräscht kryddsmör gör den sista touchen till det hela!

Förberedelserna ligger på ca 20 minuter, då räknar jag inte med potatisen, utan bara själva marineringen.

Det som behövs till 4 personer är.....

Grillad och väntar på att servera
  • 1 kg ryggbiff (hel bit).
  • 1 ask frysta örter provencal.
  • Timjan (färsk).
  • Rosmarin (färsk).
  • Några matskedar olivolja.
  • 5 - 7 vitlöksklyftor.
  • Salt och svartpeppar.
  • 400 gram rumstempurerat smör.
Kryddorna kommer att vara både till kryddsmöret och marinaden.

Gör ungefär såhär.....
  1. Ta fram ryggbiffen ur kylen.
  2. Hacka rosmarin och timjan mellangrovt.
  3. Pressa tre vitlöksklyftor i en mortel.
  4. I med ett par skedar olivolja, rosmarinen och timjan i morteln.
  5. Mortla på en stund och smaka av med salt och peppar.
  6. Häll i en halv ask med frysta provencalörter, och mortla lite till.
  7. Rubba in ryggbiffen med lite flingsalt.
  8. Mortlade örter.
  9. Rubba vidare med den mortlade marinaden.
Jag brukar låta köttbiten ligga framme om det inte är för lång tid tills jag ska grilla, det går utmärkt att förbereda dagen innan.

Kryddsmöret gör jag såhär.....
  1. Baxa i det rumstempurerade smöret i en bunke.
  2. I med finkackad rosmarin, timjan, ca 3 pressade vitlöksklyftor och resten av dom provencalska kryddorna. Några droppar olivolja gör sig också bra.
  3. Blanda ihop allt med en elvisp.
  4. Smaka av med salt och peppar.
Nu är det ett bra läge att köra igång grillen, jag brukar ha i ganska mycket briketter och reglera värmen med spjällen, det är bara att testa sig fram.
När bricketterna har fått en grå fin färg, och ligger på ena sidan av grillen, är det läge för grillmästaren att glänsa, kör först ryggbiffen runt om över kolbädden, det stänger porerna på köttet, och det blir en saftigare köttbit att bjuda på. I med termometern, lägg biffen så långt ifrån kolbädden som möjligt, locket på, och låt grillen göra jobbet till köttet har nått tempen av 63 grader (medium rare), det tar ca 1 timme om man inte kör för hårt. Låt ryggbiffen vila i folie ca 25 - 30 minuter skär sedan upp den i centimetertjocka skivor och klicka ganska rikligt med kryddsmör över skivorna.

Servera med råstekta potatis eller pommes.
Väntar på grillen

















Nu med några vintips från Thomas på Svahncru.

Till en grillad ryggbiff med goda tillbehör tycker jag att viner av den amerikanska Zinfandel-druvan passar utmärkt. Druvan är mycket mångfacetterad och i Kalifornien produceras det allt från starkviner till sliskiga roséliknande White Zinfandel-viner på den. Men naturligtvis är det här de kraftiga röda vinerna vi talar om och som druvan är mest känd för. På systembolaget finns en bra samling riktigt goda viner i olika prisklasser så det får bli  tre tips denna gång.

Budget: Cline Zinfandel (nr 22283, 89 kr). Perfekt standardzinfandel som passar i alla lägen.
Medel: 7 Deadly Zins  (nr 6690, 115 kr). Mycket populärt vin, speciellt till grillen.
Lyx: Seghesio Sonoma Zinfandel (nr 22562, 179 kr). Fantastiskt vin som trots sitt pris är ett av Systembolagets mest prisvärda viner enligt mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar