Förberedelserna tar ca 20 minuter, jästiden + ugnstiden hamnar på ca 4 timmar och 45 minuter .
Så det är inte världens snabbaste bröd, men gott och med mycket kärlek i.
Det som behövs för baket är......
Hur gött som helst |
- 30 gram jäst.
- 8 dl ljummet vatten.
- 2.5 msk salt.
- 6 dl surdeg av vete.
- 2 msk ljus sirap.
- 20 - 22 dl vetemjöl special.
- 2 msk flytande honung.
- 1 påse brödkryddor.
Bara att börja baka......
- Ta fram surdegen ur kylen och mät upp ca 6 dl, låt gärna surdegen stå framme en liten stund innan baket.
- Smula ner gästen i degbunken.
- I med det ljumna vattnet.
- Saltet, surdegen, sirapen, honungen och kryddorna ska även ner i bunken.
- Kör sakta tills jästen har lösts upp.
- I med 1 liter vetemjöl special, även nu får maskinen gå långsamt, annars har man mjöl i hela köket.
- När det har blivit en slät smet är det bara att hälla ytterligare 1 liter vetemjöl special.
- Kör maskinen i ca 15 minuter på först långsam hastighet, sen går det fint att öka farten lite.
- Det kanske behövs lite mer mjöl, mata i någon halv dl i taget tills degen blir smidig och släpper ifrån bunken.
- Nu är det dags för jäsning under en bakduk, här får man räkna med ca 2 timmar, eller tills degen har fördubblat sig i storlek (Min bunke på KitchenAid är för liten för jäsningen, så jag häller över degen i en större bunke direkt).
- När degen har fördubblat sig, är det dax att köra lite knådning för hand, dela degen i två delar och forma dom till limpor.
- Ytterligare ca två timmars jäsning under bakduk är det som gäller nu, limporna ska återigen fördubbla sin storlek.
- När det är ca en halvtimme kvar av jästiden är det läge att starta ugnen, en bra temperatur till att börja med är 250 grader (Ha gärna en långpanna i botten av ugnen).
- Snitta varje limpa med tre snabba snitt med den absolut vassaste kniven i lådan.
- In med brödet i mitten av ugnen, häll samtidigt in en dl vatten i långpannan som står längst ner i ugnen, detta för att få en tjock go kant på brödet.
- Sänk värmen till ca 220 grader och vänta ca 46 minuter, brödet ska få en fin färg.
- När brödet är brunt och fint, lägg det på ett galler och låt det svalna.
- Glöm inte att ¨friska¨surdegen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar