måndag 4 oktober 2010

Hamburgertallrik

En del av den svenska husmanskosten är definitivt pannbiffen, även kallad hamburgare.
I denna version har jag slagit på stort och bakat brödet själv.

Till detta recept använde jag.....


                                  
                                  
 Till brödet

50 g färsk jäst
50 g smör
5 dl mölk
2 tsk socker
1 tsk salt
12 - 13 dl vetemjöl special


                                                                                                                              

Smula ner jästen i degbunken.
Smält smöret och häll över mjölken, värm till fingervärme.
Lös upp jästen i ca 1/3 del av degvätskan, när jästen löst upp sig, häll på resten av vätskan.
I med sockret, saltet och så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper lätt ifrån bunken.
Strö över lite mjöl, och låt jäsa, under bakduk till dubbel storlek, det tar ca 30 - 40 minuter.
Nu ska det bakas på riktigt, häll över degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet, jag brukar få använda lite extra mjöl.
Rulla ut hela degen till en korv, dela den sedan med det vassaste du har i lådan, det bör bli 16 bitar.
Rulla varje bit till en boll och tryck ut den till en tekaka på ca 8 cm i diameter.
Varje bröd läggs med kärlek på en plåt med bakplåtspapper, dags igen för jäsning, även denna gång under bakduk, 30 minuter är en lagom tid.
På med ugnen, ca 225 grader funkar kanon.
När jäsningen är klar, pensla bröden med mjölk, och på med sesamfrön, in i ugnen i 10-12 minuter.
Låt dom kallna under bakduk, och på galler.

Till Pommes behövs....

1.5 bakpotatis / pers
Mat/raps olja
En långpanna

Skölj potatisen noga.
Dela dom i önskad storlek.
Olja efter tycke och smak.
In i ugnen på ca 220 grader, tills dom fått rätt färg.

Till själva burgarna använde jag...

Nötfärs
1 ägg
Ströbröd
Grillkrydda (en klick senap kan funka också)

Nu är det hög tid att kolgrilla våra burgare.
Jag gillar när dom är lite ljusrosa i mitten.

Till serveringen...

Coleslaw passar kanon till hamburgertallriken, se receptet till höger.
Saltgurka
Rå lök
Tomat
Någon dressing








Musiktipset till Hamburgertallriken.......                              Therion - Sitra Ahra

                                                               

Att dricka till baket, en kall Guinnes
Till grillningen, Mackmyra Whiskey

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar