söndag 10 oktober 2010

Kansas Style BBQ sauce

Min första riktiga bbq sås som är en killer till allt fläskkött, gjord idag och smakar hur bra som helst, klart bättre än någon sås jag köpt.
Grundeceptet har jag tagit ifrån amazingribs.com och ändrat i det att allt som fanns i orginalreceptet inte gick att få tag på här hemma.

Här kommer ingredienserna:
  • 2msk chillipulver (ta en förhållandevis svag sort)
  • 1tsk mald svartpeppar (jag tog den grovmalda)
  • 1tsk salt
  • 0.5dl Johnnys sötstarka senap
  • 2.5 dl ketchup (Heinz)
  • 0.5dl äppelcidervinäger
  • 1/3dl worchestersås
  • 1/4dl färskpressad citron ca 2citroner
  • 1/4dl god bbqsås du har hemma
  • 1/4d brunt socker (dark brown muscovado sugar ifrån dan sukker)
  • 1/4dl honung 
  • 1dl rårörsocker
  • 1tsk het sås (mitt val: Blairs Original Deathsauce)
  • 4msk rapsolja
  • 1st gul lök (normalstor) finhackad
  • 4st vitlöksklyftor (finhackade eller pressade)
Då var det dags att börja röra ihop grejorna. Börja med att mixa ihop chillipulvret svartpepparn och saltet i en liten skål. Ställ åt sidan.
Ta fram en stor skål och blanda ketchupen senapen äppelcidervinägern worchestersåsen citronsaften din bbqsås socker honung och till sist den heta såsen, har du en louisiana sås så funkar den bra. Rör runt tills det känns blandat, du behöver inte mixa dig gul o blå. Ställ undan denna skålen med.

Nu har du ju hackat din lök och plockat fram vitlöken.
Starta upp stekpannan och ha den ganska varm men inte dårvarm. I med oljan och värm upp denna, kasta i löken och stek så den blir sådär genomskinlig, tar runt 5 minuter. Nu är det dags för vitlöken att åka i, stek alltihop någon minut innan du slänger i kryddmixen. Stek detta i ett par minuter på ganska låg värme, oljan gör att smakerna kommer fram mycket bättre.
kryddor lök och olja, visst ser det smaskens ut ;)
Nu är det dags att slänga i resten. Låt alltsammans småputtra runt 15 minuter, kör du det utan lock så tjockar det till sig lite vilket kan vara gott. Gör en avsmakning och krydda mer om du känner så, ta lite i taget för helt plötsligt har man kryddat sönder såsen.

Nu är såsen färdig, använd den på direkten eller låt den med fördel stå till dagen efter då den bara blir bättre. Häll upp såsen i en ren o fin burk eller vad du nu väljer att ha den i, den bör stå sig i en två månader.

1 kommentar:

  1. Vad säger man....denna sås tarvar sugrör modell större. En skvätt mörk rom så har du en killer drink för karibiska vikingar!
    Tack för grillkvällen Johan! ABsolut bästa käket hitills å då tävlar du mot proffs!

    adrian/KSE

    SvaraRadera