söndag 17 oktober 2010

Vitlök & olivoljegrillad marulk

Detta receptet är ifrån Tovedals i Varberg.
Vi var ett gäng på 10 personer som hyrde in oss på restaurangen och brassade tre olika menyer.
Alla tre var baserade på samma råvaror. Till förrätten ingick det havskräftor, och till huvudrätten Marulk.
Mitt "lag" gjorde en förrätt "Havskräftskagen på smörstekt toast toppad med stenbitsrom."
Till huvudrätten lagade vi  "Vitlök och olivoljegrillad Marulk med en pernodsås och risotto"
Det hände saker hela tiden, så jag fick knappt med några bilder, men det kommer att funka kanon ändå.

Detta recept är till 4 personer.
Detta ingick i rätterna
som skapades under kvällen

Till Marulken....

Ca 1 kg Marulksfile'
Olivolja
Vitlök
Salt
Peppar

Till Risotton.....

2 dl Arborioris, rundkornigt ris för risotto.
1 färsk rödbeta
50 g pecorinost
25 g parmensanost
1 gullök
1 vitlöksklyfta
1 msk kyckling eller grönsaksfond
1 msk rödvinsvinäger
3 msk smör
2 msk olivolja
Salt
Vitpeppar
1 msk tryffelolja (inte nödvändig, men den ger risotton än djupare smak)

Till Vitvinssåsen.....

1 dl fiskbuljong
3 dl vatten
5 dl vispgrädde
2 dl vittvin
Torkad Timjan
Lagerblad
Pressad citron
3 msk pernod



Marulken.

Olivoljan, den rivna vitlöken och salt/peppar gick ner i en skål, marulken snyggades till (hör med fiskhandlaren om den är färdig för matlagning när den inköps) och blandas ihop med vitlöksoljan.
Detta kan med fördel göras några timmar innan det är dags för grillning.

Risotton.

Skala vitlöken, gullöken och den okokta rödbetan, hacka fint, eller kör lite snabbt i en mixer, i med den mixade röran i en varm kastrull och stek upp i smör och olivolja tills den mjuknat något. I med riset och fräs en liten stund till, rör om hela tiden. Häll i vinägern, fond och vattnet så riset täcks. Koka under omrörning och fyll på med vatten när vätskan har kokat bort, upprepa till riset och vätskan nästam kokat väck helt, denna processen tar ca en kvart. (Nu kan man ta av risotton från värmen, och göra klar den strax innan serveringen) Tillsätt osten och lite mer smör och rör om tills osten smällt och risotton tjocknat. Ta bort ifrån plattan, rör i tryffeloljan om du vill ha med den. Smaka av med salt och peppar.

Vitvinssåsen.

Lägg allt, utom spriten, i en kastrull och koka upp, låt småputtra i ca 20 minuter.
Gör en redning på Maizena och lite grädde (för dom som vill ha mindre kalorier funkar det med vatten också) rör ner den lite i taget till såsen är lagom tjock, smaka av. Sila skapelsen i en finmaskig sil och tillsätt pernoden, ställ åt sidan tills serveringen.

Nu är det bara grillningen av Marulken kvar.
Jag väljer att kolgrilla den, indirekt grillning är att föredra, och fort går det, max en minut per sida.
Jag bara "visar" file'n för själva glöden, sen flyttar jag den så långt bort ifrån glöden det gör.

Serveras med glädje och en dillkvist.



Dom tre förrätterna som
 tillverkades denna fantastiskt
trevliga kväll




Musiktipset....  Blandband med Jävlar Anamma


Att dricka till.... En kall, eller ett glas vin


Ett stort tack till kocken Mats som lotsade oss fram under kvällen!






1 kommentar:

  1. ser verkligen svingott ut! måste ge mig på mer fisk.

    SvaraRadera