torsdag 10 mars 2011

Kanongött matbröd på surdeg

Jag har länge letat efter ett ganska "snabbbakat" surdegsbröd, men har inte hittat något som riktigt fallet mig på läppen.
Så det blev att hitta på lite själv, resultatet blev mycket bra.
Ett tips jag fick av en surdegsbagare på TV4 är att använda en termometer när man gräddar brödet, ingen dum ide faktiskt, han menade på att brödet är klart när det nått en temp av 98 grader, naturligtvis stämmer det mycket bra.

Förberedelser ca 20 minuter + jäsning på 1,5 timme.

Detta behövs till brödet.....
  • 5 dl fingervarmt vatten.
  • 25 g jäst.
  • 3 dl surdeg.
  • ca 17 dl vetemjöl special.
  • 2 tsk salt.
  • 2 msk olivolja.
  • Ca 2 timmar.
Jag använder en bakmaskin, det underlättar väldigt mycket, så det är ett bra tips om man gillar att baka.
  1. Värm vattnet fingervarm.
  2. Smula ner jästen i vattnet och kör lite med bakmaskinen.
  3. I med resten av ingredienserna, börja med hälften av mjölet, kör maskinen till degen är slät.
  4. I med resten av mjölet och kör maskinen ca 10 minuter.
  5. Jäs degen under bakduk i ca 1 timme.
  6. Dela degen till två lika stora bröd och lägg dom på en bakplåt och låt dom jäsa i ca 30 minuter till, naturligtvis med bakduk på, knåda dom inte för mycket.
  7. På med ugnen, 225 grader är kanon.
  8. In med brödet, låt det stå inne långt ner i 15 - 17 minuter, glöm inte sätta i termometern.
  9. Stäng av ugnen och låt brödet ligga kvar till det nått 98 grader.
  10. Ta ut plåten och och lägg bröden på ett galler för avsvalning.
  11. Vill man ha en hård yta på bröden, släng in 1 dl vatten på botten precis när bröden har gått in i ugnen.
Bröden passar perfekt till en fisksoppa, köttbullar eller lasagne.

LYCKA TILL

1 kommentar:

  1. jag skall prova denna idag. jag bytte ut 5dl vete special mot dinkel, får se hur det blir

    SvaraRadera