fredag 12 november 2010

Fisksoppa på flera sorters fisk

Ännu en gång har jag blivit inspirerad av Per Morbergs kokbok. I den finns det en grym fisksoppa, som jag har gjort ett par gånger nu. I början följde jag receptet till punkt och pricka, men det har gått över nu, så här kommer min version av soppan.

Detta behöver inköpas för att tillverka min version av soppan.

Snåla inte med vinet och grädden.
  • Minst 400 gram fisk av olika modeller, t.e.x lax, torsk och marulk.
  • 1 purjolök.
  • 1 gullök.
  • 1 selleristjälk.
  • 1 morot.
  • Olivolja.
  • 3-4 klyftor vitlök.
  • 3-4 dl vitt vin.
  • 3-4 dl vispgrädde.
  • 2 msk tomatpure'.
  • Ca 5 dl fiskfond.
  • Färska örter, typ basilika och timjan.
  • 1 knivsudd chilipeppar.
  • 200 - 300 gram skalade räkor, det går fint med scampi också, det blir bara lite meckigare med stjärten på räkan.
  • 1 paket saffran (hoppa gärna över saffran, den tar lätt över smaken ifrån resten av godsakerna)

Är det ont om tid går det fint att förbereda soppan dagen innan, vänta då
med att lägga i fisken i soppan. 

  • Skär fiskfile'erna i ca 3 cm stora bitar.
  • Skär och strimla det vita på purjolöken, snygga till gullöken, moroten och sellerin, hacka dom fint.
  • Fräs alla grönsaker i oljan, pressa i vitlöken.
  • I med vinet, grädden, tomatpure'n, fiskfonden, salt och vitpeppar, chilipepparn och dom färska kryddorna. Låt sjuda i minst 10 minuter.
  • Nu är det dax för fisken att göra sin sista simtur, låt soppan koka upp igen och låt den sjuda i några minuter till.
  • Ta av grytan ifrån plattan och häll i räkorna, låt soppan dra i ett par minuter.
  • Servera med ett lavainbröd.
  • Ett litet tips är att lägga i lite kräftstjärtar strax innan serveringen.                                                                          
  • Nu väntar dom frästa grönsakerna på att på simma i
    lite fiskfond, vitt vin och grädde



Under själva tillverkningen är det viktigt att smaka av vinet, så att det inte är dåligt, gillar man inte vin går det lika bra med en kall.



Poptiset      Muse - Live at Rock am Ring















Vintipset ifrån Thomas på Svahn Cru lyder som följer....

Till fisksoppa är det ju lätt att ta till ett vitt vin, utan för mycket fatkaraktär, t ex ett vin på Sauvignon Blanc, Pinot Gris eller Chenin Blanc. 

Men denna gång vill jag rekommendera ett lättare rött vin eftersom jag tror att det passa denna soppa som ju innehåller både en del kryddor och en del lök. Ett bra exempel är Stoneleigh Pinot Noir (nr 16394, 129 kr) från Marlborough på Nya Zeelands sydö. Marlboroughs svala och fuktiga klimat är utmärkt för odling av Pinot Noir.

Ett annat exempel är Barbera d'Alba (nr 2365, 99 kr) från Piemonte i norra Italien. Barberadruvan skapar lättare röda viner och detta vin har inslag av körsbär, blåbär, och örter i doft och smak.

3 kommentarer:

  1. Skulle va roligt att veta vad du ändrat i Pers recept o varför! Kram

    SvaraRadera
  2. Det är bara att köpa Pers bok på Bokia i Varberg. Där står allt.
    Han har i lite mer selleri, mindre purjo, saffran, musslor och så gör han egen fond. Jag har lite andra färska kryddor också.
    Varför? Det kallas utveckling.

    SvaraRadera
  3. Haha! Tja vad säger man; ödmjukhet är en dygd?!

    SvaraRadera