torsdag 7 oktober 2010

Grekiskt lantbröd på surdeg






Att baka ett surdegsbröd, låter mer avancerat än vad det är. Som vanligt gäller det att ha fräscha råvaror, en köksmaskin, och tid......
Man får räkna med minst 4 timmar, från början till macka.

Belöningen är inte dålig, kall mjölk, nybakat bröd, smör!








Till brödet behövs.....



30 gram jäst
8 dl ljummet vatten
2.5 msk salt
6 dl surdeg av vete
2 msk ljus sirap
20 dl vetemjöl special


Jag gjorde på så här...

* Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet.
* I med saltet, surdegen och sirapen.
* Nu är det dax att börja hälla i vetemjölet, häll i lite i taget, knåda degen på medelhastighet i maskin
i ca 15 minuter tills den blir mjuk och elastisk.
* Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, det tar ca 2 timmar. Min degbunke klarar inte av jäsningen, det pöser över, så jag häller över den i en större bunke med en gång.
* Knåda degen och baka ut den till två bröd, lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, strö över lite mjöl och låt dom jäsa ytterligare 1.5 timme, till dubbel storlek.
* Efter en timme, sätt igång ugnen på 250 grader
* Snitta bröden med det vassaste du har, och in med bröden i ugnen, släng in 1 dl vatten på ugnsbotten (brödet får en fin skorpa) Sänk värmen till 220 grader, 40 - 50 minuter är en bra tid i ugnen. Brödet ska få en ordentlig färg.

                             Nu är det bara att skära upp, på med smör, NJUT



Musiktipset till baket blir....    Kent - En Plats I Solen

En balja med kaffe passar utmärkt till baket.

4 kommentarer:

  1. damn, får prova detta någon dag. ser ju toksmaskens ut

    SvaraRadera
  2. Ser fab ut! Men hur 17 gör man en surdeg?!!

    SvaraRadera
  3. Hejsan sissih.

    där sa du något, det har vi missat att lägga upp en tråd på. vi grejar detta snarast möjligt.

    tack för att du kollar.
    johan

    SvaraRadera
  4. Min version på surdeg kommer ikväll.

    //Jörgen

    SvaraRadera