söndag 28 november 2010

Lasagne

Uppdraget - laga huvudrätten till ett kalas.
Typ av kalas - 6 unga tjejer i 38-39 års åldern.
Vad ska man hitta på?
Köp gärna champinjornerna ett par
dagar innan du ska använda dom.
Blir dom skrumpna och lite bruna gör det
ingenting, det höjer bara smaken. 

Detta använde jag till lasagnen.
  • 500 gram nötfärs.
  • 100 gram sidfläsk (rökt funkar kanon)
  • 150 gram prästost eller någon liknande ost.
  • 250 gram champinjoner.
  • Minst 4 vitlöksklyftor.
  • Olivolja.
  • Salt och peppar.
  • 500 gram passerade tomater.
  • 1.5 dl tomatpure'.
  • Ca 10 lasagneplattor.
  • Smör (inte margarin).
  • Paprikapulver.
  • Ketchup
Till Bechamelsåsen.
  • 7 dl mjölk.
  • 2 dl vispgrädde.
  • 1 dl mjöl.
  • Salt och peppar.
  • Muskotnöt.
  • 100 gram smör.
Jag gjorde köttfärssåsen såhär.
  1. Finhacka champinjonerna, all vitlök och sidfläsket, ett litet tips är att köpa fläsket skivat i charken.
  2. Bryn nötfärsen i smöret, använd gärna en tjockbottnad stekpanna.
  3. Häll över färsen i en traktörpanna eller något liknande.
  4. Fräs sidfläsket, i med det i traktören.
  5. Fräs champinjonerna och vitlöken i olivoljan och en klick smör.
  6. Nu har stekpannan gjort sitt, allt som ska fräsas och stekas ligger i traktören.
  7. Häll i tomatpure'n och rör om.
  8. Nu ska dom passerade tomaterna göra sitt för smaken, bara häll i och rör om.
  9. Smaka av med salt och peppar, kanske behövs det pressas i en eller ett par vitlöksklyftor till.
  10. Krydda med lite paprikapulver, och kanske toppa med lite ketchup (jag gillar när det smakar tomat).
  11. Låt det stå och puttra i 30 - 40 minuter, minst.  
  12. Riv prästosten.
Bechamelsås.
I väntan på att monteras till lasagne.
  1. Ta fram två kastruller, den ena ska rymma ca 1.5 liter.
  2. Häll i mjölken och grädden i den ena kastrullen, värm upp blandningen försiktigt.
  3. Smält smöret i den andra kastrullen, pudra över mjölet under en visps beskydd, vispa hela tiden, så den inte skär sig, eller blir klumpigt.
  4. Häll över hälften av den varma gräddblandningen, rör om till en slät sås.
  5. I med resten av gräddmixen, rör om och låt sjuda i 10 - 15 minuter på svag värme, tills den tjocknar till önskad konsistens.
  6. Dra några drag med kombinationen muskotnöt och rivjärn.
  7. Smaka av med salt och peppar.
Montera själva lasagnen.

Börja med att smöra formen du vill servera hela härligheten i.
Lägg ett lager lasagneplattor i botten, på med ett lager köttfärssås, bechamel och strö över lite av den rivna prästosten.
Fortsätt med samma trick i totalt tre lager.
Sätt ugnen på 200 grader, låt formen stå inne i 20 - 30 minuter.

Servera med en skiva grekiskt lantbröd.

Även till lasagnen har det kommit ett vintips ifrån Thomas på Svan Cru

Till en lasagne passar i mitt tycke ett klassiskt Chianti-vin från de böljande kullarna i Toscana. Prova exempelvis Terreno Chianti Classico (nr 2373, 79 kr) från den svenskägda vingården Terreno utanför kommunen Greve. Är det fin-lasagne och ett speciellt tillfälle rekommenderas vinet Belvedere Chianti Classico Risverva (nr 94336, 319 kr) som vi importerar själva. Det finns några få flaskor på vinkällarbutikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö men kan beställas till vilket Systembolag som helst genom att uppge nr 94336. 


1 kommentar: