lördag 6 november 2010

Levainbröd

Levain betyder surdeg på franska (google). På ren svenska är det ett ljust matbröd som är bakat på surdeg och fyra ingredienser till. Jag brukar köra min variant på vete, med det funkar kalas även med råg.
För att få lite fart på degen brukar jag smula i lite vanlig jäst också. Det kan tyckas lätt att baka ett bröd med fem ingredienser, men har man lite oflyt blir brödet kompakt, men smakar fantastiskt ändå.
Tricket är att låta det jäsa länge, och att inte hålla på att knåda. 

Till ett stort bröd använder jag följande...

Den ingrediensen som saknas
på bilden är tid
10 g färsk jäst
6 dl ljummet vatten
14 - 15 dl vetemjöl special
1,5 msk salt
Tid

Nu börjar baket.

Efter en halvtimme i
KitchenAiden
  • Smula ner jästen och tillsätt hälften av vattnet och kör maskinen tills det har löst upp sig, i med resten av vattnet. Tillsätt hälften av vetemjölet, knåda i maskinen i ca 10 minuter.
  • Baxa i resten av mjölet, surdegen och saltet, kör maskinen på låg hastighet i ca 20 minuter.
  • Nu ska degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, det brukar ta sådär två timmar, har du en liten bunke, kan det vara läge att försiktigt hälla över smeten till en annan bunke innan jäsningen börjar.
  • Häll över degen på ett mjölat bakbord och vik ihop försiktigt den till en limpa, var försiktig och knåda inte degen.
  • Mjöla limpan och låt den jäsa ytterligare en gång under bakduk, till dubbel storlek, det tar ca 1.5 timme eller så.
  • När brödet har jäst ca 1 timme, sätt ugnen på 250 grader.
  • Baxa över brödet på en plåt och in med det i ugnen. Släng in 1 dl vatten på botten av ugnen. Brödet får en fin krackelerad yta då. 
  • Klart att äta
  • Sänk värmen till ca 200 grader och grädda brödet i ca 40 - 50 minuter.
Nu är det bara att vänta tills brödet har svalnat, skär upp och njut.
Tack vare att det är bakat på surdeg, blir brödet saftigt, så något smör är inte nödvändigt när man har det till maten.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar