tisdag 23 november 2010

Kaffe, denna fantastiska dryck

Kaffe som tillagats med kärlek vinner alltid!

När man är på middag hos någon vän, man har fått lite vin i glaset, hur ofta säger man inte "Oh, sicket gött vin, vad heter det?"
Det händer inte ofta när man dricker kaffe.

Hur ofta byter man kaffesort?


Jag tror att man ofta köper samma kaffesort som man hade hemma hos mossan och fassan, men det finns hur många olika sorter som helst i mataffären, eller varför inte lyxa till det med att uppsöka en kaffeshop, tala om vad du gillar för smaker, och vad du ska servera kaffet till, så får du garanterat en kanonböna, som dom maler om du så vill.

Min kaffebryggare med termos.


Hur ska man förvara kaffet?

Ett paket kaffe smakar fint i ca 10 dagar, sedan tappar det smak, och kan bli beskt.
Förvarar man kaffet i kylen, eller i frysen håller det sig längre.
En grej att tänka på när man har kaffe i frysen (hela bönor) är att det kan bildas kondens när förpackningen öppnas i rumstemperatur, och sedan ställs in i frysen igen. Om valet av förvaringsplats står mellan frysen och ett varmt, kanske lite fuktigt rum (tex på sommaren) vinner alltid frysen.


Gyllene regler för kaffetillverkning!


En kopp kaffe är ju egentligen en kopp vatten, smaksatt med kaffe. Har man för hett vatten, eller tiden kaffet har kontakt med vattnet är för lång (vid bryggning) desto bittrare blir kaffet.
Och tvärtom, är vattnet inte tillräckligt hett, eller det rinner för snabbt igenom, så bli kaffet smaklöst.
Hur mycket kaffe man tar är naturligtvis beroende på hur starkt kaffe man gillar, det är bara att testa sig fram. Det lättaste är att köpa färdigmalet kaffe, och följa rosteriets anvisningar.


För att få till en bra latte behöver man.......
En dubbel latte, tack!


  • 6 cl vatten
  • 14 gram espressomalet kaffe
  • 24 cl ångskummad mjölk
  • ev någon syrup (Syrup är en smaksättare, tex vanilj eller kakao)
  1. Ånga mjölken till ca 65 grader, lite mer gör inget.
  2. Brygg en dubbel espresso och häll i kaffet i ett förvärmt högt glas.
  3. Fyll glaset med mjölken så att skummet ligger som en ca 2 cm tjockt lock överst, håller man glaset med kaffet lite snett, så att mjölken rinner ner längst sidan, får man en snygg kaffedrink.
  4. Vill man smaksätta med en syrup, blandar man först kaffet och syrup i glaset, och häller sedan på mjölken.
Tanken är att ha olika storlekar på
mokabryggaren, beroende på hur
många som ska serveras.




Mokabryggaren är ett fantastiskt alternativ....

Vill man inte lägga ut en massa pengar på en kaffemaskin, eller kanske har dålig plats i köket för ytterligare en pinal, är mokabryggaren ett bra alternativ. Lite historia om mokabryggaren, den kallas egentligen Moka express, och patenterades 1933, den brygger kaffe under tryck, tanken med bryggaren var att få till en enklare variant för hemmabruk än espressomaskinerna, men behålla samma serveringsmängd. En mokabryggare är gjord av tjockt aluminium eller plåt, och består av tre delar. Den är avsedd att värmas upp på spisen.

Gör så här med mokabryggaren
  1. Fyll underdelen med vatten upp till ångventilen.
  2. Fyll filterdelen med rågat med färdigmalet, Italienskt espressokaffe. Jämna till utan att packa ihop kaffet, är man riktigt hård, kan man använda överdelen, det är väldigt viktigt att det inte kommer kaffepulver på gummipackningen.
  3. Skruva dit överdelen.
  4. Sätt bryggaren på medelvärme på spisen, det är viktigt att vattnet inte stormkokar, kaffet blir då garanterat bittert.
  5. När det första kaffet börjat rinna upp i överdelen, och om det rinner snabbare än en långsam rännil, sänk värmen något, eller flytta en del av bryggaren åt sidan.
  6. När det slutat rinna, och börjat bubbla och pysa, är kaffet klart. Ta direkt av mokabryggaren ifrån plattan och spola rikligt med kallt vatten över underdelen, det gör man för att få stopp på ångbildningen, här gäller det att vara lite kall, och börja spola vatten precis när det börjar bubbla i överdelen, allt för att inte få ett bittert kaffe.
  7. Rör om kaffet i överdelen och servera så snabbt du kan.
  8. Till serveringen gärna med ångad mjölk eller som en espresso.

Pods och kaffemaskiner.

Ett smidigt alternativ är podsmaskinerna, men här kan det bli dyrt i längden, man bör räkna med mellan 1.50 - 3 kr koppen, men kaffet blir lysande, med massor av olika smaker att välja på.


Till sist lite reklam för olika bryggblandningar.

Arvid Nordqvist har en blandning som heter Classic Kenya Tatu samt Zoegas Intenzo









LYCKA TILL I KAFFEJUNGELN










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar