lördag 6 november 2010

Ryggbiff provencal, potatisgratäng och salsa

Färska örter, vitlök och en kartong med örtmix provencal, där har vi marinaden till ryggbiffen.
Denna marinad passar fantastisk bra till lammfile.
Om tid finns är det kanon att förbereda marinaden dagen innan.

Inköpslistan

Till köttet


200-250 gram ryggbiff per person
Rosmarin (färsk)
Timjan (färsk)
Vitlök
Flingsalt
Olivolja
En kartong provencal örtmix


Till gratängen

En påse fasta potatis
Vitlök
Gullök
100 g smör
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl vetemjöl special
Muskotnöt
Salt och peppar
Kryddsmör provencal

Till kryddsmöret

400 gram smör (inte margarin)
Vitlök
Färsk rosmarin
Färsk Timjan
Lite av kartongen med provencalmixen
Persilja




Börja med att fixa till marinaden.
Grovhacka dom färska örterna. Skicka över dom i en mortel, pressa i vitlöken och häll över lite olivolja.
Mortla hårt och bestämt, häll i halva kartongen med örtmixen, mortla lite till, salta och smaka av.
Rubba in marinaden i köttet, låt det vila i några timmar eller över natten.
Tänd grillen och låt bricketterna bli grå, grilla köttbiten hårt över glöden en liten stund och ta av den.
I med termometern, sänk farten på grillen och lägg på köttet en bit ifrån glöden, på med locket och kör sakta upp köttet till 55 grader.
Låt ryggbiffen vila i 5 - 10 minuter i folie, skär upp köttbiten i skivor på 1 - 2 centimeter.
Lägg på en rejäl klick kryddsmör precis innan serveringen.

Kryddsmöret går också att fixa till dagen innan.
Det är bara att blanda ihop ingredienserna och lägga kryddsmöret i en skål, glöm inte att ta fram det i god tid innan serveringen, det kan bli lite småknöligt att jobba med det annars.


Gratängen går mycket bra att förbereda.
Jag börjar med att skala potatisen och befria löken ifrån sitt skal.
Finhacka potatisen i skivor på ca 2-3 mm, gärna med en mandolin eller någon köksapparat.
Blanda ihop löken och potatisen i en smord form, krydda med salt och peppar mellan varven.

Nu är det dax för en bechamel.
Ingen fara, det är en mycket enkel krämig vitsås.
Jag brukar göra såhär

  • Häll upp mjölken och grädden i en kastrull och värm upp.
  • Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet under vispens beskydd.
  • Häll över hälften av den varma gräddblandningen, och vispa det till en slät sås.
  • Häll i resten av gräddblandningen, salta och peppra.
  • Riv lite muskotnöt, ett par riv räcker.
  • Pressa i vitlök efter behag.
  • Låt sjuda i minst 10 minuter, till såsen har fått den krämigheten du vill ha.  
Nu är det bara att hälla över såsen på potatis och lökblandningen.    
Riv gärna över lite ost innan gratängen går in ugnen.
Kör den i 200 grader, tills potatisen är mjuka.

Servera med öl eller ett glas rött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar