lördag 2 oktober 2010

Johans löjligt goda revben BBQ


Här är ett recept på revben som jag brukar köra när jag vill ha riktigt smakrika och möra revben.
Ingredienser
  1. 4st sidor revben
  2. En stor silverlök
  3. 2 matskedar brunt socker
  4. Rubbing till köttet

Plocka fram revbenen och pilla loss membranet som sitter på bensidan, ta nageln eller en liten tesked. På dessa benen har jag använt mig av Santa Marias chillirub och en rub som jag köpt på mig ifrån Extremefood.se som heter Adams Rib Rubb.


 Jag använder mycket rubb på mitt kött, börja med att ösa på mycket och ta sen lite till. Ett bra tips är att ha gummihandskar på sig när man gnuggar in kryddorna då det finns cayennepeppar i rubben och denna svider lite gott i ögonen eller var man nu råkar ta sig. Lägg köttet i en tät plastpåse i ett par timmar, dessa tror jag låg 2 timmar i kylskåpet. Kött blir alltid bäst om man börjar tillaga det vid rumstemperatur, så lägg fram köttet i god tid så det hinner få lite mystemp.

Medans köttet ligger framme för att få rumstemperatur så startar jag upp grillen, jag har en skorstenständare till min grill, tycker den funkar helt lysande. Jag började att köra med Webers egna bricketter men efter att ha kört med dessa ett tag och inte blivit nöjd med kvaliten (dom är svårstartade och när man väl har startat upp dom så brinner dom ut för fort), så har jag gått över till Granngårdens bricketter som jag tycker är grymma. Jag fyller upp skorstenständaren till hälften med bricketter och tar sedan runt 10-12 bricketter som jag lägger på ena sidan grillen och får då upp grillen i runt 120-130 grader vilket är temperaturen man vill ha till dessa revben.

Så på med revbenen på grillen och på med locket 

Nu skall revbenen ligga här och gotta sig i två timmar. Jag gillar att ha den rökiga smaken så jag lägger på lite äppelträflisor på kolen. Bricketterna håller runt en timme så efter en halvtimme så är det dags att slänga i lite mer bricketter i skorstenständaren (jag har denna brinnande under hela tiden jag grillar så jag kan mata på med mer bricketter under tiden). Det är lite trixande med att få temperaturen att hålla sig runt 120 grader men man lär sig sin grill ju mer man använder den.

Efter 2 timmar på grillen ser revbenen ut så här.


Nu är det dags för lite gott jox mellan revbenen och sen skall revbenen slås in i aluminiumfolie.
Joxet är en styck silverlök som finhackas och läggs i en skål, sen tar du två matskedar brunt socker och rör ner i löken.


Lägg upp revbenen två och två på folien och lägg löksockerjoxet mellan revbenen och slå sedan in dessa i folie, ju tätare paket desto bättre.

Nu skall revbenen på grillen igen och denna gången skall dom ligga där runt 45-50 minuter.
Plocka ur foliepaketen ur grillen och lägg dessa på en plåt eller en tallrik, låt dom ligga och vila i 15 minuter fortfarande inslagna i folie. Efter denna kvarten då man kan ta sig en öl eller en cola eller vad man nu är sugen på så skall benen på grillen igen, denna gång runt 30 minuter. Nu skall vi lägga på mer rökved så röksmaken sätter sig som en gubbkepa av bästa kvalitet.Plocka av revbenen och låt dom vila i 10-15 minuter innan du kastar dig över köttet.

Trixet med bbq är att tillaga köttet på låg temperatur under en längre tid, under tiden som köttet ligger i grillen skall du ge fasiken att lyfta på locket, lyfter på locket gör du bara när du behöver lägga på mer bricketter eller mer rökved. Vad man skall göra istället för att i tid och otid lyfta på locket är att umgås med vänner och familj, njuta av något gott att dricka, lyssna på bra musik

Lite musiktips för den som vill ha.
  • Kingston Airforce -  things that go ping in the night
  • Grand Funk Railroad - sin´s a good man´s brother
  • Ocean Color Scene - Riverboat song

1 kommentar:

  1. Haha! 'Mystemp' o 'gubbkepa'! Härligt underhållande! Ser grymt gott ut också. Keep up the good work guys !

    SvaraRadera