fredag 1 oktober 2010

Jörgens variant på kanelbullar med surdeg

Nybakta kanelbullar och kall mjölk, finns det mycket som är godare?
Jag har testat mig fram till ett recept som är lättjobbat och smakar fantastiskt. Grundreceptet har jag hittat på recept.nu.
Har du ingen surdeg igång, så är det inte så svårt att starta upp en.
Jag kommer att lägga upp ett inlägg hur jag startade min.
Vad som behövs till bullarna är......

Till degen
500 g mjölk.
1100 g vetemjöl special (Ju färskare mjöl, ju spänstigare blir degen).
200 g socker.
200 g rumstempererat smör (inte margarin).
30 g jäst.
20 g malen kardemumma.
10 g salt.
50 g ljus surdeg.

Till fyllningen
250 g smör.
250 g socker.
Kanel och vaniljsocker.

Till garneringen
Ett ägg och pärlsocker.

........och tid

Receptet kommer att räcka till ca 23-25 utsökta bullar.

Detta är en "kall deg" så chansen att ta dö på jästen är minimal.
Jag brukar göra såhär...





1. Tillverkning av själva degen
Häll alla ingredienser i degblandaren.
2. Kör först degen i ca 3 minuter på långsam hastighet.
3. Öka sedan hastigheten och kör i ca 7 minuter till.
4. Gör ett glutenprov för att se om degen är klar. Ta en degbit, rulla till en boll och se om du kan dra ut en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker. Om hinnan spricker, kör degen några minuter till.
5. Kavla ut degen till en rektangel ca 60 x 40 centimeter.
6. Fylling
Blanda smöret och sockret till fyllningen och bred på det, ett bra sätt är att använda elvispen. Se till att hela degen blir täckt. Vill man kan man ha mer fyllning. Det är en smaksak.
7. Strö över kanel på ena halvan, och vaniljsocker på den andra. 
8. Vik långsidorna på degen ”på tre” in mot mitten.
9. Skär remsor som är ca 30 centimeter långa och 1-1,5 centimeter breda. Antingen använder du linjal och kniv eller ett järnrör och en pizzadelare.
10. Snurra ihop remsan till en knut. Vira remsan två varv runt pekfingret och långfingret och sedan in mot mitten. Försök att få bullarna ungefär lika stora, en vikt på ca 80-100 gram är perfekt.
11. Låt bullarna jäsa på en plåt under bakduk i ca 2 timmar.
12. Sätt ugnen på 220 grader när det är ca 30 minuter kvar av jästiden.
13. Garnering
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
14. Sänk ugnen till 200 grader och grädda bullarna i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.
15. Vänta några minuter, häll upp ett stort glas mjölk, och låt dig väl smakas.
Nu är du förtjänt av en bulle med kall mjölk.
Till sist ett litet tips för att baket ska bli perfekt.....

Gör ett glas lemonad (recept finns snart här)
Musiktips till baket  Depeche Mode - Recording The Universe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar