torsdag 7 oktober 2010

knubbiga surdegslimpor fast med wikings knorr

Även jag har varit igång och bakat idag, jag bakade mycket för ett par år sedan men av olika anledningar så har jag inte bakat på länge. Men idag, då hände det! :)

Detta var förutom att detta är ett surdegsbröd mitt absoluta favoritbröd när jag bakade, löjligt gott, gärna med lite cheddar på.

Eftersom jag som sagt inte bakat på ett tag och eftersom jag glömt av alla de recept jag bakade på förr så tog jag en lite enklare väg än Jörgen. Jag snodde ett grundrecept ifrån mjölpåsen (knubbiga surdegslimpor).

Då börjar vi med ingredienserna.

  • 11dl ljummet vatten (37grader står det på paketet) jag använde en termometer men det funkar lika bra med ett väljusterat finger. (det står 13dl på paketet men jag sparar två dl till äpple jalapeñosmeten)
  • 1.5dl surdeg ( kolla receptet nedanför, det verkar finnas hur många recept som helst på hur man gör surdegen)
  • 25g smör, rumsvarmt
  • 25g jäst
  • 1.5msk salt
  • 1msk sirap
  • 700g (ca 1.3L) kungsörnens Grova rågmjöl (ta ett rågmjöl helt enkelt)
  • 1.1kg vetemjöl special (ca 2l)
  • ett stort äpple, gärna sött och gott
  • 3msk jalapeño (jag gillar Santa Marias)
Jag började med att skala äpplet och skära det i småbitar för att sen tjonga ner i en mixer. Ta den utsökta jalapeñon och låt den följa efter äpplet, mixa det slätt och tillsätt 2dl vatten. Låt det stå kvar i mixern eller för all del häll upp det i en liten bunke.
Häll vattnet i en degbunke, ta en stoooor, jag hade en för liten bunke och tack vare detta så har jag en t-shirt som är totalt nermjölad, alltså en stoor bunke.
Blanda ner vattnet och mjölet och jalapeñoäpplevätskan och rör ihop alltsammans. Spara lite mjöl till utbakningen.
Jobba lite med degen så den känns smidig (vad är smidig deg?) Jag höll på ett par minuter tills den kändes som att den satt ihop och det inte fanns något torrt mjöl kvar

Låt degen jäsa i bunken med en kökshanduk över i ca 1 timme innan du häller ut degen på det väl inmjölade bakbordet. Nu är det bara att sätta igång och börja knåda degen, jag fick tillsätta en hel del mjöl för att få degen torrisch då jag hade varit lite snål i det första läget, jag gillar inte när degen fastnar i bordet.

Skär degen i fyra bitar och lägg alla fyra bitar i en väl insmord långpanna. Det gjorde inte jag, jag tog två stycken plåtar med smörpapper på och la två bitar på vardera plåt. Låt degen jäsa igen, denna gång runt 40 minuter.
Dra igång din ugn eller elda igång din ugn om du nu har en sådan, ugnen skall hålla 200 grader.

Eftersom jag hade lagt degen på två plåtar så fick ena batchen stå och jäsa medans den första plåten var inne i ugnen.
Brödet skall vara inne i runt 45 minuter, du ser på brödet när det börjar bli färdigt, tro mig du ser när det är färdigt och du kommer absolut att se när det är jättefärdigt, ta ut brödet och lägg det på ett galler och lägg sedan en kökshanduk över.

Nu stoppade jag in andra laddningen som hade legat och jäst 40 +45 minuter, dessa bröd var betydligt större.

bröden till höger är de som jäst extra länge

När kvällen kom så fick jag äntligen ta mig ett smakprov och jäklar i helsike vad goda de blev, man känner att det finns jalapeño i men bröden är inte starka/heta bara smakrika.

Och japps jag kommer att baka igen, skall bara köpa mig en större degbunke innan.

Rock on i Degträsket
Johan

2 kommentarer: